VARKENSVLEES

VARKENSVLEES


Ons varkensvlees komt van het Franse Patronvarken  en vers Spaans Iberico varken van Redondo Iglesias.

De basis van echt lekker vlees ligt natuurlijk bij de boer. Patron varkensvlees komt uitsluitend van Nederlandse familiebedrijven die werken volgens de criteria van Keten Duurzaam Varkensvlees. Dit betekent extra aandacht voor het welzijn van de dieren en milieu. Zo hebben de dieren meer leeftuimte, krijgen ze dagelijks een portie Luzerne-ruwvoer en hebben ze schoon drinkwater en goede ventilatie tot hun beschikking. We leggen de lat hoog zodat u onbezorgd kunt genieten van een gezond stukje varkensvlees. Dat is logisch...

Iberico (pata negra)

Het Iberico varken (sus ibericus) is de laatste nakomeling van de sus mediterraneus. Dit soort
varkens waren eens overal aanwezig in de bossen van het Mediterraanse gebied, maar vandaag de dag is dit vermindert en beperkt tot een half dozijn plaatsen in het zuiden van het Iberische schiereiland; Salamanca, de Extremadura weiden, de bergen van Huelva, het gebied van Algarve in Portugal en sommige geïsoleerde gebieden in de bergen van Cordoba en Cadiz.
De Iberische varkens zijn klein, met tengere achterdelen - lang en slank - en fijne benen die hen toestaan om grote afstanden af te leggen op zoek naar voedsel. Zij hebben een lange en smalle snuit welke het vinden van voedsel vergemakkelijkt. Hun rug is vlak, de borstkas lang en gevormd, hun beenderen zijn dun en sterk en zij tonen voornamelijk een groot vermogen om vet binnen de spier aan te leggen.
Deze kenmerken ontstaan door de buitengewone symbiose tussen het Iberische varken en de natuurlijke habitat waarin de varkens leven; de mediterrane weiden bekend als “Dehesa”.
De varkens gaan op een leeftijd van 10 maanden de weiden in en voeden zich uitsluitend met grassen en eikels van de steen- en kurk eik. De periode waarin de varkens naar buiten gaan in de Spaanse bergen noemt men “Montanera” en start eind september zodra de eikels beginnen te vallen.

Het vlees van het Iberico varken bevat een hoog percentage aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren (olie) 50 – 60% en meervoudige onverzadigde vetzuren.
Onverzadigde vetzuren zijn uitermate geschikt voor het verlagen en het hebben van controle over het cholesterol gehalte. De speciale manier van leven en het eten van eikels zorgt ervoor dat het vlees van het Iberico varken roder is door het ijzergehalte, ongeveer 4 keer groter dan bij het normale Europese blanke varken en het een hoog zink gehalte en vitamines B en E bevat.
Hemoglobine (HB) is een ijzer bevattende, rode kleurstof in de rode bloedcellen (erytrocyten) van het bloed die zuurstof kan binden. Het is nodig voor het transport van zuurstof van de longen naar de organen en weefsels. Als de hemoglobine te laag is wordt het vaak bloedarmoede genoemd.
Enkelvoudige, onverzadigde vetzuren bestaan uit een koolstof samenstelling die over een onverzadigdheid beschikken in hun structuur. Olie die aanwezig is in bijna alle natuurlijke vetten en die omega 9 wordt genoemd.
Meervoudige, onverzadigde vetzuren bestaan uit een dubbele koolstof van onverzadigbare vetten en hebben een verbinding met elkaar. De zuren (vetten) linoleenzuur (omega 3) en linolzuur (omega 6) zijn hierin te vinden en zijn belangrijk voor de gezondheid van de mens.
Koolhydraten. De eikels bevatten een hoog gehalte aan koolhydraten (voedingstoffen), welke energie geven en getransformeerd worden in de intramusculaire vetlagen met een geur van aromatische kruiden. Dit proces vormt de basis van dit vlees van top kwaliteit.


*Vers Iberico varkensvlees staat voor uniek en gezond vlees van een speciaal ras. 
*Iberico varkensvlees staat bekend als: de bron van olijfolie op poten.

*Iberico varkensvlees heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
*Iberico varkensvlees onderscheidt zich van het blanke varken.
*Iberico varkensvlees is door zijn gemarmerde vleestextuur (vet door vlees) makkelijk en snel te bereiden.
*Iberico varkensvlees is veelzijdig en voor bijna alle gerechten te gebruiken, op de grill, stoofgerechten, gebraden of in de oven.

Share by: